Fokbeleid

Het fokbeleid is voor elke fokker belangrijk, hier staat namelijk in beschreven waar je als fokker voor staat.
Hieronder vind je uitgebreidere informatie over de belangrijkste aspecten van mijn fokbeleid.

01

Actieve Labrador

Ik heb gekozen voor het fokken van Labradors uit werklijnen omdat de Labrador van oorsprong een echte werkhond is die gebruikt werd voor het apporteren van geschoten wild. Het zijn honden die meer energie hebben en zeer leergierig zijn. Dit maakt ze buiten een fijne werkhond tijdens de jacht ook geschikt als sportmaatje om actief bezig te zijn.

Denk hier aan (rally)obedience, agility,speuren of andere takken van sport. De gemiddelde werklijn Labrador is rank maar krachtig gebouwd, met ten opzichte van de showlijn een fijner hoofd en staan hoger op de poten.

02

Gezondheid

Het fokken is niet altijd eenvoudig, iedere fokker heeft zijn eigen standaard en doelen. Honden moeten objectief worden gezien met al hun sterke en zwakke punten. Beslissingen moeten worden genomen met zoveel mogelijk (actuele) kennis over lijnen en gezondheidsrisico’s. Daarom zijn al mijn honden die ik gebruik voor de fokkerij getest op alle aspecten van gezondheid die ik belangrijk vind. 

ik probeer mij actief bezig te houden met de ontwikkelingen binnen het ras en zal openstaan voor nieuwe onderzoeken. Verder worden al mijn honden geröntgend op HD(officieel), ED(officieel) en de wervelkolom, ze krijgen hun reguliere ECVO oogonderzoek. Buiten dat zullen alle fokhonden die ik zelf bezit getest zijn op ectopische ureteren en krijgen ze een hartecho.

03

DNA Getest

Al mijn honden zijn DNA getest op de meest voorkomende genetische afwijkingen. Hiervoor gebruik ik het laboratorium Embark in America. Daarnaast zal ik mijn honden aanvullend laten testen bij andere laboratoriums indien Embark een bepaalde test niet uitvoert. Verder test Embark ook op de genetische COI (inteelt). Hier probeer ik binnen mijn kennel rekening mee te houden zodat de kans op pups met een afwijking kleiner is dan wanneer je een hoger DNA inteelt hebt. Binnen mijn kennel zal ik nooit bewust 2 dragers van een afwijking op elkaar zetten.

Alle uitslagen van mijn honden kun je inzien en bij het kopen van een pup krijg je natuurlijk alle uitslagen mee. Voor een overzicht en kleine uitleg over de beschikbare DNA testen verwijs ik je naar de volgende pagina van de NLV. Klik hier

04

DNA Dragerschap

Er heerst binnen de hondenfokkerij best wel een taboe op het gebruiken van dragers en voornamelijk bij het gebruiken van reuen. Binnen mijn kennel kijk ik dan ook vooral naar de juiste hond en is het voor mij niet belangrijk of ik een drager gebruik of een vrije hond. Door het gebruiken van een drager x een vrije DNA uitslag zullen de pups nooit de afwijking krijgen.

Als ik besluit om een drager te gebruiken binnen mijn kennel zal ik er zorg voor dragen dat alle pups in het nest getest zullen worden op de afwijking(en). Doordat ik al mijn pups test in het nest heb ik er alles aan gedaan om te voorkomen dat er lijders geboren worden in de toekomst. Je weet dus rond het tijd van ophalen of je pup vrij is of juist drager. Daarnaast zal ik uitgebreid de tijd nemen om uit te leggen wat de consequenties zijn als je een drager hebt en je misschien in de toekomst je pup wilt inzetten voor een nestje.

Ik stimuleer dan ook dat er serieus word nagedacht om juist een drager in te zetten voor de fok. Dit zijn net zulke goede honden als hun vrije broer of zus.